Vér és acél

NyomtatásE-mail
Vitéz Erdélyi Béla
Alapár:3990 Ft
Alapár adóval együtt:
Fogyasztói ár3192 Ft
Kedvezmény-798 Ft
Ver es acel_szoveg_Page_1
Ver es acel_szoveg_Page_2
Ver es acel_szoveg_Page_3
Ver es acel_melleklet_Page_3
Ver es acel_melleklet_Page_4
Leírás

Keleti frontnapló - Don, 1942/43

Bár sok jó könyvet írtak már a 2. magyar hadsereg háborús szerepléséről, s e könyvek alapján majdnem mindent tudunk háborújáról, ám nagyszerű helytállását nem ismerjük igazán. Néhány sorban tettek eddig említést erről. Alig hallhattunk-olvashattunk valamit az Oszkol-völgy véres utóvédharcairól, valamint az első vonalak iszonyú megpróbáltatásairól: a rajvonalbeli életvitelről, a hóárkok pszichózisáról, a testi-lelki szorongásról, a harcok rohamairól, az őrjöngő órákról, a pergőtüzek pokláról, a hógödrök dermesztő éjjeleiről, a tisztek és a legénység viszonyáról.
Erdélyi Béla hadnagy, a 108/2 század parancsnokaként teljesített szolgálatot a keleti fronton 1942/43-ban, így a szemtanú hitelességével örökítette meg az eseményeket, s ábrázolja a tisztek és a legénység harctéri életét. Mint tiszt, világosan látta, hogy a hadszíntérre kikényszerített katonák a legkevésbé sem vétkesek az elszenvedett kudarcok miatt, az összeomlást a legfelső politikai vezetők, a vezérkar, a parancsnoki kar, a tábornokok okozták.
Habár az egységek nem rendelkeztek megfelelő harci eszközökkel és az orosz tél elviseléséhez szükséges ruházattal, mégis emberfeletti áldozatot hoztak: megállították a Vörös Hadsereget az Oszkol-völgyében, ami lehetővé tette, hogy elkerülje a fogságba esést ötven-hatvanezer magyar honvéd és a németek végrehajthassák tervszerű hadmozdulataikat.
Erdélyi Béla hadnagy kiemelkedő parancsnoki teljesítményét mutatja, hogy százada 179 katonájából 132 élve hazajutott. Hősies helytállásáért a kormányzó személyesen tüntette ki. 1990-ben őrnaggyá léptették elő a Don melléki csatákban tanúsított hősiességéért és megkapta a vitézi címet.

Szerző:
Vitéz Erdélyi Béla
Terjedelem:
216 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
146×210 mm
Illusztráció:
fotómelléklet
ISBN:
9789639037670
Megjelenés éve:
1999