Idegenlégiósok a Harmadik Birodalom szolgálatában

Nyomtatás
Chris Bishop
Leírás

Hitler II. világháborús hadigépezetének kétségkívül a Waffen-SS elit hadosztályai képezték a krémjét, ennek az erőnek azonban jelentős része külföldi katonákból állt, akik sokszor német bajtársaikhoz hasonló fanatizmussal harcoltak a Harmadik Birodalomért. A kötet részletes áttekintést nyújt a németek által megszállt területekről származó
350 000 SS-katonáról, akik önként léptek a Waffen-SS szolgálatába. Kitér toborzásuk hátterére, valamint bemutatja az összes külföldi SS-alakulat történetét, szervezeti felépítését és harci szerepvállalását.
Germán és nem germán eredetű népek fiai: norvégok, hollandok, dánok, belgák, lettek, észtek, kozákok, ukránok és még megannyi náció küzdött a keleti fronton Németországért javarészt kommunistaellenes lelkesedéstől vezéreltetve még azután is, hogy helyzetük végképp reménytelenné vált. A német parancsnokok által gyakran megvetett, lenézett külföldi önkéntesek közül persze nem mindenki volt elit katona. A brit és indiai önkéntesekből szervezett egység például jószerével semmilyen harcértékkel nem bírt, kizárólag propagandacélokat szolgált, míg a hírhedt Dirlewanger-dandár, amely részt vett a varsói felkelés brutális leverésében, nem volt több egyenruhába bújtatott köztörvényes gyilkosok bandájánál. Voltak olyan hadosztályok, mint például az orosz önkéntesekből a háború utolsó hónapjaiban felállított 30. Waffen-SS-gránátoshadosztály, amely sohasem érte el egy hadosztály erejét, és végül harcba vetés nélkül feloszlatásra került.
A ritka fényképfelvételekkel illusztrált, elismert szakember tollából született Idegenlégiósok a Harmadik Birodalom szolgálatában igényes módon, részletekbe menően tárja az olvasó elé a Németországért és Hitlerért harcoló külföldi önkéntesek történetét.

Szerző:
Chris Bishop
Terjedelem:
160 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
210×290 mm
Illusztráció:
fekete-fehér fotók és ábrák
ISBN:
9789637054143