Sötét éj, nagy mélység

NyomtatásE-mail
Norman Franks
Leírás

Repülőgépekkel U-bootok ellen a II. világháborúban

A II. világháború tengeralattjáró-elhárító harcai, különösképpen a Királyi Légierő tevékenysége lenyűgözte a világ történészeit. Norman Franks – olyan sikeres könyvek szerzője, mint A Bodenplatte hadművelet és A dieppe-i ütközet – szintén kutatta ezt a repülőgép és tengeralattjáró közti küzdelmet, amely talán sehol sem volt annyira ádáz, mint a Vizcayai-öböl és az Atlanti-óceán felett.
Ebben a könyvben visszaemlékezéseken keresztül mutatja be többek között a Luigi Torelli, az első olyan tengeralattjáró történetét, amelyet Leigh-féle fényszóróval felszerelt repülőgép támadott meg; a Swamp hadműveletet, melynek során Spanyolország földközi-tengeri partvidékén nyolc repülőgép támadta meg az U–343-ast; vagy az U–459-es elsüllyesztését, amikor maga a támadó repülő is találatot lapott, és lezuhant.
Nem volt könnyű rátalálni a tengeralattjárókra, ráadásul, ha azok kapitánya úgy döntött, hogy a felszínen maradba felveszi a harcot, az alacsonyan közeledő behemót bombázók bizony jó célpontot nyújtottak az ellenséges lövészeknek. A könyvben olvasható az U–489-est elsüllyesztő Sunderland három még élő túlélőjének a beszámolója; az U–763-as egyik lövésze elmeséli két repülőgép lelövését; tengeralattjárók vagy Ju 88-as távolsági vadászok által lelőtt repülőgépek személyzete pedig arról számol be, hogyan élték túl a lelövést. Külön fejezet foglalkozik az Egyesült Államok Haditengerészetének VP83/107. századával.
A sok érdekes élménybeszámoló, valamint a megannyi fotó szemléletesen mutatja be a szövetséges pilóták és a német tengeralattjárók harcát.

Szerző:
Norman Franks
Terjedelem:
300 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
146×210 mm
Illusztráció:
24 oldal fekete-fehér fotómelléklet
ISBN:
9789639037540
Megjelenés éve:
1999