Vigyázz, kalózhajó!

Nyomtatás
Bernard Edwards
Leírás


Az 50% engedményt tartalmazó kötetek külsőleg esztétikailag sérültek: a borító felülete kopott és/vagy az oldalán a lapok elszíneződtek.
 

Német segédcirkálók a II. világháborúban

A Vigyázz, kalózhajó! két német segédcirkáló rendkívül érdekfeszítő történetét meséli el, s mindazt a pusztítást, melyet a II. világháború során a szövetséges hajók között véghezvittek. Az egyik a 20,3 cm-es ágyúkkal felfegyverzett Admiral Hipper cirkáló, mely gyors volt, hatalmas tűzerővel rendelkezett, és fedélzetén a német haditengerészet jól képzett matrózai szolgáltak. A másik a Hansa Hajótársaság átépített kereskedelmi hajója, a Kandelfels, amelyet 15 cm-es lövegekkel láttak el, és amelynek legénysége elsősorban tartalékosokból állt; ez Pinguin néven járta a tengert. A várakozásokkal ellentétben a tartalékos állomány jelentős veszteségeket okozott a szövetséges hajóparkban, nem kevés dicsőséget szerezve az anyaországnak és saját maguknak. Kezdetektől fogva hadihajóként működő testvérhajója ugyanakkor jóval kevésbé volt eredményes, és igen csúfos véget ért.

Ernst Krüdernek, a Pinguin és Wilhelm Meiselnek, az Admiral Hipper kapitányának nagymértékben különbözött a parancsvezetési stílusa – az előbbi azon volt, hogy a leheto legkevesebb ember halálát okozza, míg az utóbbi az elpusztított hajók legénységének számában mérte eredményességét.

E könyv szerzője részletesen elmeséli Krüder legmerészebb tettét: a Pinguin kapitánya inkább elfogta, mintsem elpusztítsa a teljes norvég Atlanti Bálnavadászhajó-flottát, ami – véleménye szerint – „óriási katasztrófa” lett volna.

Olvashatunk a portyázó, állig felfegyverzett német kalózhajók számára könnyű célpontot jelentő kereskedelmi hajók kapitányainak és matrózainak kivételes bátorságáról és tettrekészségéről is.

Szerző:
Bernard Edwards
Terjedelem:
208 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
146×210 mm
Illusztráció:
8 oldal fekete-fehér fotómelléklet
ISBN:
9789639329935
Megjelenés éve:
2004